Més de 17.000 famílies i Pimes es beneficiaran dels descomptes aplicats a la taxa en l’àrea del Consorci

  • L’entitat destinarà un total de 629.310 euros en bonificacions per a les persones que separen adequadament els seus residus

Més de 17.000 famílies i PIMES de l’àrea del Consorci Castelló Nord, Pla Zonal 1 es beneficiaran este any de les bonificacions que aplica esta entitat a les persones que han depositat correctament els seus residus en la xarxa d’ecoparcs i ecomòbils, gràcies a la ferramenta digital Targeta Verda.

Les dades de l’exercici 2024 llancen un increment d’un 17% en relació amb l’any anterior gràcies a les aportacions separades en la xarxa consorciada. En total, 17.053 famílies i PIMES han depositat els seus residus durant l’any 2024 en algun dels ecoparcs o ecomòbils del Consorci Castelló Nord, és a dir, 2.405 més que l’any anterior.

L’increment de l’import econòmic del retorn mínim, acompanyat de la major inversió pressupostària en esta política, han portat a la xarxa a superar les quantitats de recollida separada en origen de tota la seua història, amb 19.539 tones arreplegades segregades en origen en 2024.

Per a l’any 2025, l’entitat supramunicipal preveu invertir més de 629.310 euros en les diferents polítiques d’incentiu econòmic de les bones pràctiques en matèria de recollida separada en origen, la qual cosa suposa un augment del 18% en l’import respecte a l’any anterior.

Descompte per a les recollides de bioresidus

En esta línia de treball, el consorci treballa en el desenrotllament d’un descompte addicional d’aplicació en el rebut de 2025 a aquelles persones que disposen d’un servici de recollida separada en origen de bioresidus municipal, amb identificació individualitzada, i que facen una recollida de qualitat d’estes restes orgàniques. És a dir, s’aplicarà una bonificació extra a la ja coneguda pel depòsit de residus en la xarxa consorciada d’ecoparc. En este cas, igual que ocorre amb el sistema de descompte econòmic en els ecoparcs, el descompte 2025 s’aplicaria als servicis realitzats en 2024.

D’esta manera, el consorci pretén premiar la implantació municipal de sistemes d’identificació individualitzada de la recollida separada de restes de menjar, incentivant el seu correcte ús per la ciutadania d’estos municipis.

Les recollides específiques de bioresidus, com el sistema porta a porta comercial o domiciliari, la recollida mitjançant contenidors informatitzats o el compostatge comunitari, podran ser presos en consideració també per a l’aplicació de descomptes econòmics addicionals de la taxa.

De fet, el C1 preveu invertir 91.000 euros addicionals en esta nova política, segons les dades 2024 consolidats dels municipis consorciats, sent el primer consorci de la província de Castelló a aplicar este tipus de descompte i un dels primers de tota la Comunitat Valenciana a aplicar-ho de manera generalitzada a tots els sistemes de recollida separada de restes de menjar de qualitat: arreplegada porta a porta, recollida amb contenidors informatitzats, compostatge domèstic i comunitari.

Què és el consorci?

El Consorci Castelló Nord està format per 49 municipis de les comarques dels Ports, l’Alt Maestrat, el Baix Maestrat i part de la Plana Alta. Els ajuntaments d’eixos 49 municipis, al costat de la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana, es van unir per a gestionar de manera més eficient possible els residus urbans del Pla Zonal C1.

Informació i foto: Consorci Castelló Nord.