SER Maestrat

Anterior
Siguiente

Marcos Roca restaurador: “Les pintures esgrafiadas de l’església de l’Assumpció de Vinaròs s’han deteriorat més en 9 anys que en els 300 anteriors”

“Queden menys del 10% de les pintures originals quan en 2013 quedaven un 50% aproximadament”

“Es recuperaran pintures  d’imatges significatives com dos dimonis una Verge o un San Cristofol“

“La volta interior i les nervaturas també estaven policromades”

Entrevista a Marcos Roca, restaurador de les pintures esgrafiades de l’Assumpcio de Vinaròs

El responsable de l’empresa que restaura les pintures esgrafiadas de l’església arxiprestal de Vinaròs, Marcos Roca ha assenyalat que “en llevar els fongs i els líquenes, durant la intervenció de la llum de les imatges, aquests protegien les pintures i ara s’han deteriorat més en 9 anys que en els 300 anteriors perquè és la façana més humida, la més afectada per la contaminació, el sol, la pluja, el fum de fuita dels vehicles, tot contribueix a la seva desaparició”.

El restaurador, tercera generació d’una família de restauradors valencians, ha indicat que queden menys del 10% de les pintures originals per falta de manteniment o perquè no es va consolidar o hidrofugar quan es va realitzar la intervenció esmentada en 2013. En aquell moment quedava un 50% aproximadament. Ara s’ha perdut la pintura, l’estuc i fins a l’arrebossat de la façana. Per aquest motiu caldrà reproduir el 90 per cent. Aquest element es feia amb sorra de la mar i s’ha deteriorat totalment, la calç està bé, però la sorra ha caigut.

No obstant això, en els treballs que s’estan realitzant gràcies a la inversió del Bisbat de Tortosa i de la Diputació de Castelló, s’estan descobrint esgrafiats que permetran visualitzar pintures al fresc significatives, a més de les típiques imatges arquitectòniques.

Roca creu que es recuperarà la cara de dos dimonis, un Sant Cristòfor, o una Verge Immaculada en un portal que havia d’existir en el llenç de la paret així com unes escales que en l’anterior intervenció no es van visualitzar.

El restaurador ha explicat a SER MAESTRAT que el treball per a trobar les línies de les imatges esgrafiadas que queden, (menys del 10%) és molt laboriós. “Hem d’aprofitar uns 20 minutos des de les cinc a dos quarts de sis aproximadament quan el sol incideix lateralment per a veure el petit relleu que queda d’aquests esgrafiats, o treballar de nit amb llum artificial lateral perquè si no, no es veuen”.

L’equip de Marcos Roca va trobar els esgrafiats exteriors l’any 2010, però va caldre esperar a la Llum de les Imatges, 3 anys després, per a tenir pressupost per a actuar, intervenció que no va realitzar l’empresa de Roca.

El restaurador ha apuntat que tota la volta interior i les nervadures d’aquesta església de l’Asunción (Arxiprestal) també estava policromada, però que en anteriors intervenciónes es va pensar que la pedra era l’original renaixentista i es van eliminar els estucs dels quals només queda alguna petita part. Altres estucs més moderns amb motius florals en les capelles laterals si es van posar en valor.

Respecte a l’autoria de les pintures existeixen dues teories, una està entorn dels extraordinaris (per la seva qualitat) germans Guilló, que amb seguretat si van treballar a l’interior i una altra que els pintors van ser els descendents dels italians que al llarg de 300 anys van estar pintant El Escorial i després d’abandonar Madrid es van instal·lar en la zona València i segurament a Vinaròs, un important port comercial i militar de l’època amb molts comerciants adinerats.