SER Maestrat

Anterior
Siguiente

L’espera quirúrgica s’escurça una setmana en l’últim mes i quasi dos mesos des de març de 2021, fins a aconseguir el nivell més baix des de l’inici de la pandèmia. Al Departament de Vinaròs l’espera mitjana es de 93 dies.  

– La demora per a sotmetre’s a una operació se situa al març en 88 dies, enfront dels 95 de febrer i els 142 de fa un any.

– L’activitat per autoconcert augmenta un 25% en un mes.

– La espera quirúrgica a l’hospital de Vinaròs s’ha reduït 22 dies

Vanesa Jorge, gerent del Departament de Salut de Vinaròs

N. de P:

L’espera quirúrgica s’ha reduït en set dies l’últim mes (març respecte a febrer) i en quasi dos mesos (54 dies menys) respecte a fa un any, segons les últimes dades publicades de demora quirúrgica corresponents al mes de març.

Així, la demora mitjana per a ser intervingut en un hospital públic de la Comunitat Valenciana se situa al març en 88 dies, enfront dels 95 dies de febrer i els 142 de fa un any. De fet, aquest indicador ha aconseguit al març el nivell més baix des de l’inici de la pandèmia.

Aquesta evolució positiva s’atribueix a la millora de la situació epidemiològica i «a l’esforç que estan realitzant els professionals per a escurçar els temps, tant en la seua jornada ordinària com a través de la fórmula d’autoconcert», en paraules de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló. «Continuarem treballant amb tota la nostra obstinació per a continuar millorant l’atenció sanitària de la ciutadania», ha afegit la consellera.

En concret, el temps per a entrar en quiròfan s’ha acurtat pràcticament en tots els departaments de salut al març respecte a febrer. Els departaments d’Alcoi i Vinaròs són els que han experimentat una millora més significativa, ja que en un sol mes la demora quirúrgica ha disminuït 23 i 22 dies respectivament.

La millora és encara major si es compara març de 2022 amb març de 2021; en aquest cas, els temps s’han acurtat en tots els departaments (-110 dies a Vinaròs; -109 a Castelló; -96 en el Consorci Hospital General de València; -65 a Sagunt i La Ribera o -59 a Elda, per posar alguns exemples).

Per patologies, la millora interanual en la xifra d’operacions pendents és notable en adeno-amigdalectomia (-243 sol·licituds), artroscòpia (-185), hàl·lux valgus (-209), pròtesi de maluc i genoll
(-240 i -505 respectivament), túnel carpià (-83) i varices (-35).

Finalment, l’activitat d’autoconcert, que és la fórmula a través de la qual el personal sanitari i no sanitari, de manera voluntària i retribuïda, allarga la seua jornada per a realitzar activitats quirúrgiques, s’ha incrementat en l’últim mes un 25%. En termes absoluts, les intervencions per autoconcert han passat de 2.927 sessions al febrer a 3.672 al març.

La llista d’espera quirúrgica en cap cas afecta a intervencions urgents, oncològiques i no demorables, que són ateses de manera preferent, també en pandèmia.

Dades llista d’espera Departament de Vinaròs

-Demora mitjana estructural: 93 dies

Per especialitats

-Urologia: 118 dies
-Cirurgia ortopèdica i i traumatologia: 115 dies
-Cirurgia general: 87 dies
-Oftalmologia: 63 dies
-Ginecologia-Obstetrícia: 59 dies
-Otorrinolaringologia: 52 dies