- El Col·legi Oficial de Metges de Castelló va registrar 16 agressions contra facultatius a la província. Dos van causar lesions i una d’elles va acabar en els tribunals.
- Les xifres es donen a conéixer amb motiu del Dia Europeu Contra les Agressions a Metges i Professionals Sanitaris que se celebra cada 12 de març.
Castelló ha registrat 16 agressions contra metges a la província durant l’any 2024. Esta dada representa un augment del 14% respecte a l’any anterior, quan el Col·legi Oficial de Metges de Castelló va comptabilitzar 14 denúncies per conductes violentes.
El president del COMCAS, Carlos Vilar, alerta de l’augment en el nombre d’agressions i la violència exercida contra els professionals mèdics i ha defés que “exercir amb seguretat la nostra professió és fonamental per a una bona atenció a la societat. És desconcertant l’augment de les agressions contra els facultatius i demanem a tota la població una reflexió per a evitar estes conductes agressives”.
Vilar ha insistit que “en el Col·legi hem comptabilitzat 16 agressions, però són moltes més les que no es denuncien. Des de la Junta Directiva animem a tots els professionals mèdics al fet que es posen en contacte amb nosaltres quan patisquen qualsevol violència” i ha instat les autoritats sanitàries “a incrementar totes les mesures necessàries per a garantir un entorn laboral segur per a la professió mèdica”.
Del total de les denúncies registrades, 13 corresponen a insults i vexacions, 2 van ocasionar lesions físiques als facultatius i 1 està relacionada amb coaccions i amenaces. Una de les agressions va acabar en els tribunals amb sentència favorable per al facultatiu agredit. En la majoria dels casos, les agressions van ser provocades per, segons els agressors, l’atenció rebuda, discrepàncies personals o pel temps d’espera.
La majoria de les denúncies registrades pel COMCAS s’han produït en Atenció Primària (13), Urgències (2) i Hospitals (1).
Els facultatius homes són els que van patir el 62% de les agressions enfront del 38% de les dones. Per edats, es detecta que el 50% els professionals agredits tenen menys de 35 anys, el 25% entre 45 i 55 anys.
Augment d’agressions en la Comunitat Valenciana
Respecte a les dades registrades en la Comunitat Valenciana, les agressions a professionals mèdics van registrar un augment del 15%. En total, els col·legis de València, Alacant i Castelló ha comptabilitzat 83 denúncies en 2024, 11 més que en 2023.
2024 bat el rècord d’agressions a Espanya
A nivell nacional, els Col·legis de Metges de tota Espanya han comunicat 847 agressions a facultatius durant 2024, la dada més alta des de 2010. Les xifres, que marquen el rècord històric d’agressions a la professió mèdica, posen en relleu que cada deu hores s’agredix a professionals mèdics al nostre país.
La xifra es dona a conéixer amb motiu del Dia Europeu Contra les Agressions a Metges i Professionals Sanitaris, que se celebra cada 12 de març i coincidint amb el 15é aniversari de l’Observatori Contra les Agressions de l’Organització Mèdica Col·legial (OMC).
15 anys de l’Observatori d’Agressions de l’OMC
L’OMC, que agrupa els 52 Col·legis de Metges de tota Espanya i els 17 Consells Autonòmics, va posar en marxa l’est Observatori arran de la mort, en 2009, de la Dra. María Eugenia Moreno, una resident de 34 anys que va ser assassinada per un pacient quan es trobava treballant en el Centre de Salut de Moratalla (Múrcia).
L’Observatori de l’OMC porta 15 anys visibilitzant la violència cap als sanitaris i liderant esta causa a Espanya, Europa i Llatinoamèrica. Durant estos anys ha aconseguit importants fites com la modificació de l’article 550 del Codi Penal pel qual es considera delictes d’atemptat les comeses contra els metges, així com la creació de la figura de l’Interlocutor Policial Sanitari.
Informació: COMCAS.