L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) ha revelat, a partir de dades proporcionades pel Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA), que la Comunitat Valenciana lidera l’envelliment del sector agrari a Espanya. Segons aquestes dades, un 49,97% dels perceptors d’ajudes directes de la Política Agrícola Comuna (PAC) a la Comunitat Valenciana tenen més de 65 anys, una xifra que situa la regió 10 punts per damunt de la mitjana nacional, que se situa en el 39%. Aquesta situació és molt allunyada d’altres comunitats autònomes com Galícia (27%), Astúries (16%) o Cantàbria (12%).
Segons les dades oficials extretes per AVA-ASAJA, dels 38.943 agricultors i ramaders que reben ajudes directes de la PAC a la Comunitat Valenciana, 19.458 tenen més de 65 anys, el que representa pràcticament la meitat del total. El segment d’edat comprès entre els 40 i els 65 anys inclou 17.470 beneficiaris, és a dir, un 44%. Només 1.841 beneficiaris (4,73%) tenen entre 25 i 40 anys, mentre que la franja més jove, els menors de 25 anys, representa únicament el 0,45% amb 174 beneficiaris. Això fa de la Comunitat Valenciana la segona comunitat autònoma amb menor percentatge de joves en el sector agrari, després de Canàries.
L’escassa presència de joves en el sector és encara més evident si considerem que, segons els criteris oficials, es considera agricultor jove als menors de 40 anys. En aquest sentit, a la Comunitat Valenciana, només el 5,18% dels perceptors de les ajudes directes de la PAC són joves, un percentatge molt baix que posa de manifest la falta de relleu generacional.
Pel que fa a la distribució per gènere, els homes suposen el 60,9% dels beneficiaris de les ajudes, mentre que les dones representen el 39%, amb 15.213 titulars. Aquestes xifres són similars a les del conjunt d’Espanya, on les dones constitueixen el 37,8% dels perceptors de les ajudes de la PAC.
El president d’AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, ha criticat durament aquesta situació, denunciant que “la UE ens posa data de caducitat. Brussel·les viu desconnectada de la perifèria europea, ni s’assabenta ni el Govern espanyol l’informa”. Aguado considera que la PAC “ha fracassat estrepitosament”, ja que no permet que els agricultors majors de 65 anys es retirin dignament ni garanteix l’entrada de joves al sector. A més, apunta que la Comunitat Valenciana lidera, de manera negativa, l’envelliment del sector agrari, la falta de relleu generacional i l’abandonament de terres cultivables, amb 173.000 hectàrees deixades de conrear.
Davant d’aquesta situació, Aguado reclama un canvi dràstic en les polítiques agràries de la Unió Europea. “Les bones paraules de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, han de traduir-se en mesures que assegurin la rendibilitat i el relleu generacional”, afirma. A més, adverteix que, si no es produeixen canvis significatius, AVA-ASAJA continuarà exigint aquestes reformes a través de taules de negociació i mobilitzacions, si cal, per aconseguir la reciprocitat amb països tercers, el reequilibri de la cadena alimentària, solucions contra plagues i malalties, millores en les infraestructures hídriques, i l’impuls de noves tècniques d’edició genètica.
Finalment, Aguado alerta que, si Europa continua descuidant els productors europeus, “ho pagarem amb més dependència de països tercers, més inflació alimentària, més camps abandonats, més despoblament rural, més incendis i més desert”. La seva pregunta és clara: “Quin territori volem, un verd o un desèrtic?”