• Iván Sánchez Cifre: “Agraeixo a la presidenta que inverteixi 200.000 euros per crear un servei que demanàvem des de fa temps”
L’Ajuntament de Sant Jordi es presentarà a la convocatòria aprovada per la Diputació Provincial de Castelló per poder contractar un reforç de seguretat i evitar els robatoris que cada any es produeixen al camp. De fet, es tracta d’una mesura que ha anunciat la presidenta, Marta Barrachina, aquesta setmana, i que venia reclamant des de fa anys l’alcalde de Sant Jordi, Iván Sánchez Cifre.
I és que la Diputació Provincial de Castelló ha anunciat una ajuda als municipis de menys de 3.000 habitants per a la contractació de guardes rurals i evitar robatoris al camp. La institució provincial destinarà 200.000 euros a la nova línia de subvencions destinada als ajuntaments de menys de 3.000 habitants sense servei de vigilància i en els quals el terme municipal tingui més del 30% de la seva superfície conreada. Amb aquesta convocatòria d’ajudes pretén ajudar a augmentar la vigilància, inspecció i control al camp de la província de Castelló.
Iván Sánchez Cifre ha assenyalat que “agraeixo a la presidenta que inverteixi 200.000 euros per crear un servei que fa temps que reclamava. A Sant Jordi estem fent un esforç molt important per evitar robatoris al nostre camp, especialment en la fase de recollida de la garrofa, per això ja vaig sol·licitar a l’anterior president de la Diputació que ajudés els pobles en la nostra situació. Per això és important que la nova presidenta sí que hagi tingut aquesta sensibilitat, que ens ajudarà a reforçar la feina que ja estàvem fent per prevenir els robatoris”.
Cal tenir en compte que el guardia municipal de Sant Jordi realitza cada campanya actuacions encaminades a prevenir robatoris i a la detenció de les persones que realitzen robatoris als camps del terme municipal. Habitualment, sol coordinar aquestes tasques de vigilància en col·laboració amb la Policia de Vinaròs i Càlig, així com amb els operatius del Grup Roca de la Guàrdia Civil.
Sant Jordi, un municipi pioner en vigilància amb drons per evitar robatoris
Cal tenir en compte que l’Ajuntament de Sant Jordi fa temps que desenvolupa una intensa tasca de vigilància, atenent les necessitats traslladades per agricultors i veïns del municipi, que veien minvades les seves fonts d’ingressos, quan no hi ha excés de recursos en els entorns rurals. Aquesta tasca encaminada a garantir la seguretat a tot el municipi és especialment important en plena temporada de recollida de la garrofa, un fruit cada vegada més valuós gràcies a les seves noves aplicacions.
Iván Sánchez Cifre ha lamentat reiteradament que “fins ara, pràcticament hem hagut de realitzar aquesta feina sols des dels propis ajuntaments a causa de la falta de mitjans de què disposen des de la Subdelegació del Govern i després que la Diputació Provincial s’hagués negat a crear fa dos anys una plantilla de guardes rurals o una línia d’ajudes per millorar la seguretat als pobles de l’interior de la província, deixant així desprotegits els nostres veïns i agricultors”.
Per això, fa dos anys, l’alcalde de Sant Jordi ja va reforçar les mesures de seguretat per intentar evitar els robatoris formant el guardia rural del poble en videovigilància aèria i amb l’adquisició d’un dron per millorar les tasques de vigilància a tot el terme municipal. Això ha donat els seus fruits en aquest temps i ha permès realitzar diverses detencions in situ.
Iván Sánchez Cifre ha assegurat que “la seguretat és una cosa fonamental per garantir la qualitat de vida a qualsevol poble i rendibilitzar les explotacions agrícoles dels nostres veïns. El que passa, a més, és que Sant Jordi és un municipi amb una producció molt important de garrofes, que ha adquirit un gran valor els últims anys a causa de les múltiples possibilitats que ofereix tant en el món de l’alimentació com de la cosmètica. Estem en desavantatge perquè solem tenir explotacions agrícoles molt disseminades i amb les forces de seguretat a més distància que a les poblacions costaneres”.
El guarda rural està gairebé plenament dedicat a la vigilància
Cal recordar que l’alcalde de Sant Jordi ja va decidir fa tres anys intensificar la feina de vigilància a tot el terme municipal per ajudar a evitar els robatoris de garrofes a les finques del poble. De fet, l’alcalde, Iván Sánchez Cifre, ja va posar llavors a disposició l’horari del guardia rural perquè el dediqués a les tasques de vigilància.
Ja des de fa quatre anys, l’Ajuntament de Sant Jordi està col·laborant intensament per combatre l’augment que s’ha produït de robatoris de garrofes als productors del municipi. En col·laboració amb la Societat de Caçadors i juntament amb el guardia rural, es van poder fer moltes confiscacions d’aquest producte, que ja des de l’any 2020 es va disparar de preu per la crisi i la falta de producció davant l’augment de la demanda.