SER Maestrat en directe

LA UNIÓ exigeix un pla de cremes agrícoles adaptat als riscos meteorològics locals

L’organització agrària LA UNIÓ Llauradora ha expressat la seva preocupació per la recent decisió de la Generalitat de prohibir les cremes agrícoles a través d’una Resolució publicada al DOGV. Segons LA UNIÓ, aquesta mesura no té en compte les diverses realitats agrícoles de les diferents zones ni els riscos meteorològics existents.

En lloc de prohibir de forma generalitzada les cremes agrícoles, LA UNIÓ insta la Generalitat a emetre una nota aclaridora que establisca criteris específics sobre distàncies, excepcionalitats i com sol·licitar les cremes de manera àgil i ràpida amb una justificació adequada.

Segons Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, “no es pot aplicar la mateixa normativa per a tots, ja que les condicions varien en cada zona”. Peris destaca la importància de considerar els avisos meteorològics adversos i adaptar el període d’autorització de les cremes agrícoles segons les necessitats locals i les circumstàncies meteorològiques.

LA UNIÓ proposa que es doti als Ajuntaments de més competències per gestionar les cremes i delimitar les zones en els seus termes municipals, amb restriccions més estrictes en les àrees de major risc i més flexibilitat en altres zones. Això permetria adaptar les normatives a les necessitats locals i evitar una prohibició generalitzada que no té en compte les realitats de cada zona.

D’altra banda, LA UNIÓ destaca la importància de les cremes agrícoles per a la gestió dels terrenys agrícoles i la prevenció d’incendis. En molts casos, la trituració de les restes vegetals no és viable, i les cremes són necessàries per raons fitosanitàries i per evitar l’acumulació de combustible que augmenta el risc d’incendis.

A més, LA UNIÓ proposa incentivar la ramaderia extensiva com a mètode de prevenció d’incendis, i pagar als llauradors i ramaders pels serveis ecosistèmics que proporcionen a la societat. Peris destaca la importància de les ajudes del segon pilar de la PAC per a aquest propòsit, i insta les autoritats a incloure-ho en les polítiques agrícoles.