SER Maestrat en directe

LA UNIÓ denuncia una onada de robatoris en diverses comunitats de reg de Torreblanca

Se sumen als denunciats recentment a Almenara i en altres localitats

La Unió Llauradora denuncia una nova onada de robatoris esta setmana en diversos pous de reg de Torreblanca amb pèrdues que superen els 150.000 euros i greus destrosses en les instal·lacions. Estos robatoris se sumen als ja denunciats per esta organització fa uns dies a Almenara.

El terme municipal de Torreblanca i voltants acumulen 14 societats de reg i un centenar de pous amb instal·lacions elèctriques susceptibles de ser afectades per esta onada de robatoris. En esta mateixa setmana s’han produït assalts i robatoris en tres d’estos pous com són El Raspall, El Remei i Les Altures i s’ha robat o causat desperfectes en bombes, cablejat, quadres de comandament i automatismes, transformadors de llum, cabalímetres, a més de desperfectes en portes, tanques i resta de les instal·lacions. Per a cometre eixos robatoris es produïxen a més considerables destrosses en les casetes on es troben els comptadors en rebentar les portes per a accedir a les instal·lacions, així com destrosses en les mateixes instal·lacions del reg per degoteig.

Es tracta pel que sembla de lladres professionals perquè per a manipular estos elements que porten una forta càrrega elèctrica cal tindre coneixements d’electricitat i, sobretot, material i vehicles per a perpetrar el robatori. «No es tracta de simples ferrovellers», denuncien alguns dels regants afectats.

Les comunitats de regants estan desesperades i impotents davant este augment dels furts i també els llauradors perquè els suposa un sobrecost en el manteniment comú de la instal·lació de reg. I és que les societats de reg afectades no tindran més remei que augmentar les quotes als socis per a sufragar estes despeses extraordinàries. LA UNIÓ considera que tot això, al costat de l’increment del preu de l’energia i de la resta de costos, suposa que cada vegada el preu del metre cúbic d’aigua per a regar resulte més elevat, amb un increment dels costos de producció i una reducció per a la ja malparada rendibilitat del sector agrari.

La retallada d’efectius de vigilància, tant de forces de seguretat com la Guàrdia Civil, del Seprona o de les guarderies rurals, provoquen majors facilitats per a cometre estos actes delictius i que queden també impunes. Els llauradors de la zona es plantegen fins i tot realitzar patrulles nocturnes per a protegir els pous.

A part d’estos robatoris, existixen uns altres en pous privats més xicotets a Torreblanca i en poblacions dels voltants com Cabanes, Alcalà de Xivert, les Coves de Vinromà i Vilanova d’Alcolea. Existixen poques patrulles de la Guàrdia Civil per a cobrir tots estos termes municipals i encara es reduiran encara més, ja que la Caserna d’Alcossebre passarà a ser oficina d’atenció.

LA UNIÓ sol·licita major vigilància en les zones rurals i una efectiva coordinació entre les diverses forces de seguretat de l’Estat, del Seprona i de les policies locals per a evitar que es cometen més robatoris. Insistix per tant en la necessitat d’incrementar els pressupostos destinats a la seguretat en l’àmbit rural, amb les mateixes obligacions que els habitants de les zones urbanes, però també amb els mateixos drets. Així, LA UNIÓ proposa reforçar els mitjans de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, particularment els equips ROCA, per a augmentar la seguretat en el medi rural i combatre els robatoris en les explotacions agràries.

També insta a perseguir el comerç de mercaderia robada perquè “és clar que si algú roba és perquè algú li ho compra. És important la vigilància per a intimidar, però també el compliment de la justícia i la persecució dels canals de comercialització il·lícits. Per això insta a inspeccionar magatzems o ferralleries sospitoses de comercialitzar amb eixos productes robats”, assenyala LA UNIÓ. Una altra de les demandes de LA UNIÓ passa per facilitar i agilitzar la presentació de denúncies per part de les persones afectades, perquè en moltes ocasions desistixen d’interposar-les davant les dificultats que troben.