La Unió Llauradora alerta de la situació de crisi que travessen els viticultors de la Comunitat Valenciana davant la suposada posició de domini i negociació dels principals grups cellerers que està llastrant els preus fins al punt d’originar possibles pèrdues de més de 70 milions d’euros en les nostres zones productores.
Atesa la composició varietal de la vinya valenciana on més del 65% són varietats de baixa cotització (blanques, ull de llebre o boval en tintes i similars), en el cas que aquest nivell de cotitzacions es generalitzara, es podria estar parlant que els viticultors d’aquestes vinyes patisquen en aquesta campanya unes pèrdues de renda de més de 70 milions d’euros.
LA UNIÓ, que ja a principis d’estiu confiava que en aquesta verema es cobriren els costos de producció, lamenta que no estiga succeint i assenyala als principals grups cellerers com a responsables, situant els preus quasi un 50% per davall dels costos de producció.
A aquesta possible xifra cal afegir les pèrdues directes ocasionades per la sequera en el raïm de vinificació de la Comunitat Valenciana, quantificades per LA UNIÓ en més de 24 milions d’euros. Són pèrdues de de aquesta campanya 2024-2025, sense tindre en compte les de les pròximes ni la mort de les vinyes o les pèrdues indirectes de mà d’obra, cellers, logística, etc., En aquest sentit, LA UNIÓ reitera la necessitat d’establir ajudes extraordinàries per als productors vitivinícoles de la Comunitat Valenciana. Ja en diverses ocasions ha sol·licitat a la Conselleria d’Agricultura que establisca amb caràcter d’urgència una ajuda excepcional i directa, encara que de moment des de Conselleria no hi ha hagut una resposta positiva a aquesta demanda.
Un informe de 2020 de la Universitat Politècnica de València (UPV) per a la Interprofessional del Vi d’Espanya sobre costos de producció en la vinya xifra el cost mitjà en 0,42 €/kg; encara que en les tres últimes campanyes ha pogut augmentar per l’increment desmesurat dels costos de producció i els baixos rendiments derivats de la forta sequera en el sector.
En aquest context, l’organització assenyala que els preus que s’han anat coneixent en l’última setmana se situen entre els 0,23 €/kg en vins blancs i un preu encara lleugerament inferior en els negres. Són preus molt similars als de la passada campanya en un context on, si bé és cert que els vins negres estan patint problemes de demanda, no ocorre el mateix amb els vins blancs.
LA UNIÓ considera que aquesta estratègia de partir sempre al començament de cada campanya amb preus deliberadament baixos és fidel reflex de la suposada posició de domini de diversos grups cellerers interessats a tibar la fràgil viabilitat de gran part del sector productor. “S’estan aprofitant en gran manera de la difícil situació financera de moltes explotacions ignorant la situació real del mercat amb preus a l’alça especialment de vins blancs” assenyalen des de l’organització. LA UNIÓ creu que no té cap justificació que s’ajusten els preus d’eixa manera més enllà de voler aprofitar-se i lucrar-se els principals grups amb actuacions que són més que denunciables davant la AICA i que l’organització estudia fer. Ja existeixen antecedents a més quan en 2019 aquest organisme del Ministeri d’Agricultura va obrir expedient sancionador a 22 cellers a instàncies de la nostra organització.
LA UNIÓ posa en evidència així mateix que el preu de les diferents varietats negres i blanques siga similar en territoris amb DO i en territoris amb IGP, excepte alguna excepció, desvirtuant el paper d’aquestes figures de qualitat i el necessari rescabalament dels sobrecostos productius que suposa complir amb rigor els requeriments que estableixen els Plecs de condicions d’aquestes denominacions.