SER Maestrat

Anterior
Siguiente

La Mancomunitat de la Taula del Sénia ha presentat 13 experiències oléo turístiques que des d’ara mateix es poden gaudir.

Les experiències es recolzen en l’incalculable valor natural de les oliveras mil·lenària d’aquest territori, on es troba la major concentració del món d’aquests arbres mil·lenaris ( 6300 catalogades). La iniciativa està dins del projecte Interrreg-SUDOE Valsipam de la Unió Europea on comparteix la iniciativa amb altres huit sistemes agrícoles europeus.

La gerent de la Mancomunitat, Tere Adell, qui va conduïr el Fam Trip amb l’assistencia del president de la Mancomunitat, Toni Ollés, va informar que actualment la valorització de les oliveres mil·lenàries del territori Sénia s’assentisca com no podria ser d’una altra forma en la producció d’oli d’aquestes oliveres amb una estricta i dura certificació dins de la categoria de AOVE (oli d’oliva verge extra).

Tere Adell, gerent de la Mancomunitat Taula del Sénia( mes de 6000 oliveres milenaries catalogades)
Tere Adell, gerent de la Mancomunitat Taula del Sénia (experiencies oléo turístiques )

Però amb projectes com el Valsipam es desenvolupen altres vies per a valorar el terriotorio.

La via turística és la que s’està promocionant i Adell va explicar les 13 experiències basades en les oliveres mil·lenàries i l’oli, que s’ofereixen en el territori.

La informació d’aquestes experiències es troba en la web de la mancomunitat de la taula del Sénia, en oliveresmillenaries.com o en la pàgina de Valsipam, Responen al títol de :

Oliveres mil·lenàries de Cervera del Maestrat. La màgia de les oliveres mil·lenàries, Oleoturisme a pedals per Ulldecona. Finca Els Carlets, llar d’oliveres mil·lenàries, Oliveres mil·lenàries i fonts de Canet lo Roig, Esmorzar sota les oliveres mil·lenàries de la Jana, Oliveres i estreles, Olea europea amb els 5 sentits, Oliveres mil·lenàries de Godall i els seus olis, !00% oleoturisme, Oliveres mil·lenàries amb estrela a Ulldecona, Sabors de l’oli, el nostre or líquid i oliveres mil·lenàries i antigues pobladors.

El fam trip al que va assistir CADENA SER MAESTRAT va començar amb un tast de AOVE en la planta embotelladora de Peset de Traiguera. Allí, Amador Peset va explicar la seua experiència i va oferir una visita guiada la la olivera de Sinfo, la mes gran catalogada i que continua produint olives de les quals curiosament s’obté uns 15 litres d’oli que mai es venen. Peset i la propietària només ho envasen per a regalar.

Aquest jove emprenedor és un exemple de valorització de les oliveres mil·lenàries dels quals cultiva uns 180 dins de les explotacions que treballa i que s’estén sobre les 72 Ha.

LA Segona parada del Fam trip en la finca L’Arión d’Ulldecona, convertida des de fa anys en Museu de Mil·lenàries a l’aire lliure juntament amb el situat en el terme de la Jana.

En l’Arión es troba la major concentració d’oliveres mil·lenàries del món i la olivera mes vella que es coneix estant catalogada i datada cientificamente. És la olivera núm. 1 de l’Arión que actualment tindria 1709 anys, com molt bé va explicar el guia de  l’experiencia que s’ofereix alli, Paco Lavega, és  una olivera pagana perquè es va plantar abans del Concili de Ninea i és més antiga que Constantinoble.

Com a remat del viatge, en aquest cas finalitza en el restaurant Les Moles, estrela Michelin i temple gastronòmic on el seu titular Geroni Castell va ser pioner a treballar amb l’oli AOVE del territori i per descomptat de les oliveres mil·lenàries. No defrauda.

Amador Peset, oleicultor i responsable de conrear l’olivera de Sinfo

PROJECTE EUROPEU VALSIPAM

El projecte VALSIPAM – Valorització dels Sistemes Importants de Patrimoni Agrícola Mundial de l’espai SUDOE -, té com a principal objectiu la creació d’una xarxa de territoris SIPAM i espais agraris únics i singulars d’àmbit europeu, per a millorar els seus mètodes de gestió i valorització. A través d’aquest projecte es pretén crear i validar una metodologia integral per a la valorització del turisme transnacional perquè es protegisca el patrimoni i es promoga el seu desenvolupament socioeconòmic a través de l’aprofitament sostenible dels seus recursos turístics. També es pretén promoure una oferta turística alternativa de turisme amb experiències úniques vinculades a la biodiversitat, paisatge, pràctiques agrícoles i forestals, patrimoni cultural i antropològic dels Llocs SIPAM.

QUE ÉS LA MANCOMUNITAT DE LA TAULA DEL SÉNIA

El Territori Sénia està format per 27 municipis: 15 de valencians, 9 de catalans i 3 d’aragonesos, situats a banda i banda del riu Sénia i al voltant del Tossal del Rei, punt de trobada d’Aragó, Catalunya i la Comunitat Valenciana.

En aquest territori trobaràs la major concentració del món d’oliveres mil·lenàries. Avui dia hi ha 6.358 exemplars inventariats que superen els 3,50 m de perímetre de tronc a 1,30 m del terra, sent pràcticament tots ells de la varietat Farga. La seva presència ha donat caràcter al paisatge, format per un mosaic d’arbres i de pedra en sec i que es coneix com el mar d’oliveres.

Per facilitar les visites a les oliveres més monumentals i a les zones amb major nombre, després de signar convenis amb els propietaris, s’han condicionat 2 «museus a l’aire lliure»: a Ulldecona (Tarragona) i la Jana (Castelló) i diverses «àrees d’oliveres mil·lenàries» en altres municipis, degudament senyalitzades en 3 idiomes. A més hi ha alguns camins, per recórrer amb bici o a peu i museus o centres d’interpretació, molins d’oli en funcionament, visites guiades, venda i degustació d’oli d’oliveres mil·lenàries i gran varietat d’ofertes culinàries.

Fotos: Enrique Adell-Julio Vidal