La Generalitat aposta per polítiques orientades al desenvolupament sostenible per a transformar municipis despoblats en espais d’oportunitats

El director general d’Administració Local, José Antonio Redorat, ha inaugurat la Jornada ‘Despoblació, transició demogràfica i el camí cap a la sostenibilitat a les regions europees’, organitzada per la Càtedra AVANT de la Universitat Jaume I (UJI).

El director general d’Administració Local ha assenyalat que «és crucial implementar polítiques que fomenten el desenvolupament sostenible en els municipis més despoblats del nostre territori per a convertir-los en espais d’oportunitats i futur».

En aquest sentit, ha assenyalat que «només a través d’un enfocament integral i col·laboratiu podem assegurar un futur pròsper i sostenible per als nostres municipis en risc de despoblació».

En la seua intervenció, Redorat ha subratllat la necessitat d’apostar per una governança participativa real, «donant veu als protagonistes, avançant a través de polítiques de discriminació positiva i descentralitzant activitats històricament situades en entorns urbans».

El director general d’Administració Local ha afirmat que des del Govern valencià «busquem créixer de manera sostenible, intel·ligent, equilibrada i inclusiva, aconseguint una major cohesió social i territorial i promovent els territoris més remots».

Durant la inauguració de la jornada, Redorat s’ha referit a les actuacions que està desenvolupant el Govern valencià dirigit a aquesta lluita contra la despoblació en la Comunitat. Entre elles, ha parlat de l’augment del fons de despoblament i del desenvolupament normatiu «que aviat presentarem en el Consell per a arribar a més municipis valencians»; la comissió interdepartamental de lluita contra la despoblació de la Generalitat; la creació de grups de treball i la coordinació amb les diputacions i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP); la creació de l’oficina de despoblament; a més de continuar treballant a través de la Càtedra AVANT de la lluita contra la despoblació.

«Es tracta d’uns esforços centrats en l’ocupació i l’economia com a eixos de la sostenibilitat del territori; la construcció de nous habitatges de protecció pública en municipis despoblats; la millora d’infraestructures sanitàries, viàries i de cobertura de telefonia i internet; en sanitat, educació, comerç de proximitat; capacitació digital i centres de dia, a més de la promoció del patrimoni, tradicions i cultura local a través del projecte de la Generalitat ‘Terra de festes'», ha explicat.

«Tot això contribuirà de manera positiva al fet que els territoris afectats pel fenomen de la despoblació vegen frenada aquesta caiguda i puguen fins i tot recuperar població», ha afegit Redorat.

La trobada, que ha reunit experts en demografia, sostenibilitat i desenvolupament regional, així com a representants de l’administració pública i la societat civil, ha debatut sobre solucions innovadores i sostenibles per a enfrontar la despoblació i promoure una transició demogràfica equilibrada.