SER Maestrat

Anterior
Siguiente

La Diputació de Castelló potencia l’agenda cultural del Castell de Peníscola per a mantindre i incrementar el seu atractiu durant tot l’any

La diputada de Cultura, Ruth Sanz, destaca com a novetats la inclusió d’espectacles en valencià i tallers històrics per a xiquets durant les vacances de nadal

La Diputació de Castelló ha programat una extensa agenda cultural que es desenvoluparà fins a final d’any al Castell de Peníscola, amb la qual es pretén desestacionalitzar les activitats i incrementar l’atractiu del recinte, sobretot, en els mesos que no tenen la consideració turística de temporada alta. No obstant això, com és habitual, a l’estiu es desenvoluparà una potent programació aprofitant la bonança climàtica que permet celebrar activitats a l’aire lliure molt consolidades tant al parc d’artilleria com en la zona alta de la fortalesa.

En aquest sentit, destaquen els festivals internacionals de Teatre Clàssic al juliol i de Música Antiga i Barroca al juliol i agost, dos certàmens de gran prestigi a nivell internacional després de 25 anys de representacions al pati d’armes i de 28 anys de concerts especialitzats en interpretació historicista en el propi pati i en el saló gòtic.

És una informació oferida la diputada de Cultura, Ruth Sanz, qui ha destacat la novetat que enguany s’han programat activitats en valencià i el fet que una vegada superades les restriccions imposades per la pandèmia es recuperen les activitats teatralitzades i els tallers, que «ens permet treballar amb xiquetes i xiquets i està atraient molt públic a la tardor i hivern».

La diputada creu les xifres de visites avalen l’esforç que s’està fent per potenciar i millorar l’agenda cultural perquè «ara s’estan registrant entorn de les 12.000 visites durant els mesos de desembre, gener o febrer, superant àmpliament les 4.000 d’anys anteriors».

El Papa Lluna i Lorca

L’agenda comença amb força el mes de maig amb una bateria de conferències sobre el compendi de receptes bàsiques que van permetre recuperar la denominada ‘Tisana del Papa Lluna’ i sobre la reivindicació i defensa de la figura del pontífex.

Maig serà també el mes en què el Teatro de Guardia present la seua conferència-concerte ‘Cómo canta Granada de noviembre a noviembre’, de Federico García Lorca.

Pel que respecta a la programació en valencià, al setembre se celebrarà un concert d’Andreu Valor i a l’octubre Poesies de Carles Salvador a càrrec de Teatre l’Enfilat.

El castell dels xiquets

La Diputació de Castelló ha programat una extensa programació que es pot consultar en la web del Castell de Peníscola i que compta amb la novetat dels tallers històrics creats i produïts ad hoc, aptes per a tots els públics, «que les xiquetes i els xiquets podran gaudir durant les vacances de nadal».

N. de P.

La diputada de Cultura, Ruth Sanz, ha assistit a Belmonte a la IV Assemblea d’una entitat en la qual ja està inclosa el castell de Peníscola

 

El departament de Cultura de la Diputació provincial de Castelló, encapçalat per la diputada Ruth Sanz, ha començat a treballar en l’ingrés dels castells templers de Xivert i Polpís en Club de Producte Turístic de Castells i Palaus d’Espanya. La diputada i la directora del Castell de Peníscola, Ester Foner, han assistit a la IV Assemblea de l’entitat, que ha tingut lloc a Belmonte, per tal d’integrar tots dos recintes emmurallats, enclavats a la Serra d’Irta, en la plataforma per a augmentar el seu atractiu turístic i cultural a nous mercats.

 

En paraules de Sanz, ‘’aquesta iniciativa es caracteritza per tindre una important i única xarxa de cohesió de patrimoni històric nacional, per la qual cosa formar part d’ella posiciona i beneficia cultural i turísticament a tots els monuments que apareixen’’. Sobre aquest tema, ha assenyalat que és un ‘’objectiu primordial per a la nostra àrea aconseguir que, d’igual manera que el Castell de Peníscola, les fortaleses de Xivert i Polpís puguen ser seleccionades per la Xarxa com a part dels castells més emblemàtics d’Espanya’’.

 

Cada castell o palau seleccionat per la plataforma disposa d’una mini web amb tota la informació sobre la seua història, els seus personatges i la seua oferta turística. D’aquesta manera, es facilita a un gran nombre de turistes el seu accés en forma de visita cultural, així com el seu allotjament i la restauració de la zona, ja que aquesta iniciativa disposa d’un gran nombre d’eines relacionades amb la visibilitat, venda d’entrades i campanyes de promoció, comercialització i internacionalització.

 

Castell de Xivert

 

Localitzat en els contraforts sud-oest de la Serra d’Irta. És d’origen musulmà, de finals del segle XI, principis del segle XII, però amb la reconquesta de la plaça per part de les forces cristianes comandades per l’Orde del Temple, va patir posteriors modificacions que hui dia encara poden apreciar-se. Compta amb un espai total construït de 8.000 metres quadrats. En l’actualitat, s’han anat recuperant i posant en valor les seues principals edificacions i s’han realitzat excavacions arqueològiques que han permés descobrir restes dels seus primers pobladors.

 

Castell de Polpís

 

Construït a 431 metres d’altura, el castell s’alça sobre una antiga alcaçava àrab. Encara queden restes de l’antiga i original construcció àrab dels segles X i XI. El castell és de tipologia montana i de planta irregular, format per doble recinte i articulat entorn d’un pati. La seua superfície actual és de 2200 metres quadrats. Al costat del castell es poden apreciar restes d’edificacions, que en el seu moment van albergar el nucli del primitiu poblat de Polpís.

 

Castell de Peñíscola

 

Sanz ha recordat que el Castell de Peñíscola està integrat en la Xarxa del Club de Producte Spain Heritage des de 2018, gaudint el seu posicionament i els seus avantatges. També conegut com a Castillo del Papa Lluna, està emplaçat en la zona més elevada del penyal que domina la ciutat. Els Templers van construir aquesta obra romànica sobre restes de l’antiga alcaçava àrab entre 1294 i 1307.