SER Maestrat

Anterior
Siguiente

La Diputació de Castelló duplica l’import de la subvenció per a la creació i manteniment d’insectaris per al control del cotonet

  • La línia d’ajudes era per valor de 50.000 euros en l’exercici de 2021 i enguany s’ha incrementat fins als 100.000 euros
  • Pérez destaca que la Diputació de Castelló «està al costat dels nostres agricultors i, per això, anem a donar-lis tot el suport i ajuda que estiga en les nostres mans per a superar els problemes que el cotonet està generant en els últims anys»
  • Les dades de la Generalitat revelen que l’afecció del cotonet als camps de la província de Castelló s’ha vist reduïda gràcies a la cria dels insectes
Santi Pérez, diputat provincial de Desenvolupament Rural

La Diputació de Castelló, a través de l’àrea d’Acció contra el Despoblament i Desenvolupament Rural que dirigeix el diputat provincial Santi Pérez, ha impulsat una línia de subvencions per valor de 100.000 euros (xifra que duplica la de l’exercici de 2020 que va ser de 50.000 euros) per a la creació i manteniment d’insectaris col·laboradors per al control del Planococcus Citri, conegut de forma comuna com el cotonet. Aquesta iniciativa es desenvolupa en el marc del Pla Estratègic de Subvencions de la Diputació de Castelló per a 2020-2022.

Pérez destaca que la Diputació de Castelló «està al costat dels nostres agricultors i, per això, anem a donar-los tot el suport i ajuda que estiga en les nostres mans per a superar els problemes que el cotonet està generant en els últims anys». Cal destacar que, segons dades de la Generalitat Valenciana, l’afecció del cotonet als camps de la província de Castelló s’ha vist reduïda (un 29,5% en la Plana Baixa i un 8% en la Plana Alta), precisament, gràcies a la solta dels insectes que es crien en aquests insectaris.

Les bases provisionals, que ja han passat per la comissió de Sostenibilitat Territorial, arrepleguen que la concessió d’aquestes ajudes, en règim de concurrència competitiva, té com a objectiu sufragar el cost de xicotetes obres d’adaptació de les instal·lacions o el manteniment, creació o posada en marxa d’insectaris col·laboradors de cria d’enemics naturals en cooperatives agroalimentàries que operen en el sector citrícola, realitzats durant l’exercici 2022.

Podran beneficiar-se d’aquestes subvencions les societats cooperatives agroalimentàries de la província de Castelló que operen en el sector citrícola. Així mateix, els programes subvencionables són:

1.- Nous insectaris, amb l’adquisició del material necessari així com obres per a la creació i posada en marxa de nous insectaris col·laboradors de cria de Cryptolaemus montrouzieri per al control de pseudocóccidos en general, i Anagyrus aberiae per al control del pseudocóccidos Delottococcus Aberiae (ambdós insectes són enemics naturals contra el cotonet).

2.- Insectaris ja existents, amb xicotetes obres d’adaptació i millores tecnològiques o de manteniment de les instal·lacions ja existents i en funcionament. També es podran subvencionar recursos humans per al control i seguiment de la cria dels insectes. Cal assenyalar que aquesta segona línia arreplega les demandes que van traslladar les cooperatives en reunions prèvies i que eren rebre ajudes per sufragar la mà d’obra necessària per al manteniment dels insectaris.