La Diputació Provincial de Castelló ha activat una nova línia d’ajudes dotada amb 280.000 euros per a fomentar la transparència, participació ciutadana i bon govern en ajuntaments de la província amb població inferior als 20.000 habitants.
María Tormo, la diputada de Transparència i Participació, ha posat en valor estes ajudes perquè “permetran a les localitats de menor població implantar i millorar la rendició de comptes i el bon govern en la gestió municipal”. “L’objectiu és clar, millorar la qualitat democràtica que els ciutadans castellonencs perceben de l’administració local”, ha assenyalat.
En este sentit, Tormo ha mostrat el compromís de la institució provincial que presidix Marta Barrachina per “portar la transparència institucional als municipis de la província que menys població tenen i que, per tant, més recursos necessiten”. “Tots volem administracions transparents, obertes i participatives i amb estes ajudes permetem als ajuntaments avançar en estes matèries d’acord el que marca la Llei”, ha assegurat la diputada provincial.
Així doncs, el programa d’ajudes està articulat entorn de dos línies de subvencions. La primera d’elles està enfocada a incentivar la participació ciutadana, amb la finalitat de “incorporar a la ciutadania en els processos de presa de decisions municipals i en el disseny i la implementació de polítiques públiques”, ha comentat Tormo, qui ha continuat dient que “esta línia d’ajudes inclou accions com la creació d’òrgans de participació, estables o puntuals, tallers i accions de divulgació o formació, comissions de treball, xarxes ciutadanes, fòrums, comités cívics o assemblees ciutadanes, entre altres més”.
Per part seua, la segona línia d’ajudes està orientada a fomentar la transparència als ajuntaments, una mesura que “des de la Diputació insistim molt”, ha assegurat la diputada. “Els beneficiaris assumiran el compromís d’exercir l’acció de govern de manera íntegra, transparent i tindran obligació de rendir comptes de la seua gestió a la ciutadania, complint amb els principis de bon govern”, ha expressat María Tormo.
Així doncs, entre les accions que es contemplen amb estes subvencions està la d’implantar accions encaminades a possibilitar la publicació de la informació pública exigida per la normativa aplicable, i impuls de mecanismes d’avaluació i millora contínua dels nivells de transparència en el portal de transparència de les entitats locals.
“És molt important ampliar i reforçar la transparència de l’activitat pública perquè els ciutadans puguen accedir a ella”, ha apuntat la diputada, qui ha posat l’accent que estes ajudes “reforcen el model de governança i el compromís que la Diputació de Castelló té amb la ciutadania d’esta província”.
“No sols pretenem construir una societat millor, sinó també ajudar al fet que la societat es construïsca a si mateixa de la millor manera possible”, ha destacat María Tormo.
D’esta manera, tots els municipis de la província que compten amb menys de 20.000 habitants i que desitgen adherir-se a estes ajudes hauran de presentar les seues sol·licituds dins del termini de 10 dies hàbils, a comptar des de l’endemà de la publicació de l’extracte de la convocatòria en el Butlletí Oficial de la Província de Castelló.
La quantia de la subvenció no podrà superar el 100% dels gastos subvencionables de l’activitat. A més l’import de cadascuna de les subvencions concedides no podrà ser superior a 8.000 euros per cada modalitat a la qual concórrega l’entitat sol·licitant, podent concórrer a una sola modalitat o a les dos.