La Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), O.A., ha iniciat la retirada de peixos en els embassaments de Beniarrés (riu Serpis) i Ulldecona (riu Sénia) amb la finalitat d’evitar una mortaldat massiva d’espècies piscícoles i garantir la qualitat de l’aigua, tant per a proveïment urbà com per a regadiu. L’Organisme ha decidit adoptar esta mesura d’urgència donat el baix registre d’aigua emmagatzemada en tots dos embassaments, al voltant del 14% a Beniarrés i a penes un 1% a Ulldecona, i d’acord amb els resultats obtinguts en els últims mostrejos realitzats, que reflectixen un preocupant descens dels nivells d’oxigen.
També s’han intensificat les labors de control i vigilància en altres embassaments de la Demarcació, que es troben en una situació més sensible a l’efecte de la sequera, com Bellús (riu Albaida) i María Cristina (rambla de la Viuda).
L’extracció de peixos en l’embassament de Beniarrés va començar la setmana passada i, després d’uns dies d’intens treball, l’activitat s’ha traslladat fins a Ulldecona este mateix dimarts. Mentres s’inicien les labors de retirada en esta massa d’aigua del nord de la Demarcació, a Beniarrés s’obri un període de normalització de set dies, que té l’objectiu de conéixer com han incidit les primeres jornades de despesque sobre el comportament de la fauna piscícola i els nivells d’oxigen en l’aigua embassada.
D’esta manera, els treballs d’extracció s’aniran alternant i està previst que la setmana vinent els despesques es realitzen a Beniarrés, mentres que a Ulldecona es realitzaran labors de batimetria per a cartografiar el got de l’embassament. De moment, la previsió és que els treballs es prolonguen durant les pròximes setmanes, però no hi ha una data tancada per a marcar el final de les labors de retirada de peixos. “És la primera vegada que fem una actuació d’estes característiques i és difícil saber quan acabarem. El rendiment de pesca varia segons el dia i també es dedica molt temps a la selecció de les espècies que volem retirar”, expliquen des de la Comissaria d’Aigües de l’Organisme.
Les labors de retirada piscícola combinen diferents tècniques. Sobre la làmina d’aigua s’han instal·lat diversos tresmalls fixos que són revisats i buidats cada dia, mentres que en altres punts de l’embassament es fa pesca d’arrossegament, que permet obtindre un major rendiment amb un accés directe des de les ribes. Estos mètodes de captura s’utilitzen tant a Beniarrés com en Ulldecona, encara que en el primer també s’ha practicat la pesca elèctrica des d’una embarcació, a causa de la major densitat piscícola present en les aigües.
Cal recordar que els despesques s’estan fent en coordinació amb la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, administració competent en matèria de fauna, i amb una comunicació constant amb els ajuntaments de les zones d’influència dels embassaments en els quals s’està actuant. També s’ha informat les principals associacions ecologistes del territori sobre la programació i execució d’estes labors de retirada piscícola selectiva.
Estes actuacions es fan amb l’objectiu d’evitar una mortaldat generalitzada per anòxia i prioritzant la supervivència de les espècies piscícoles autòctones. “L’objectiu és retirar la major quantitat de peixos
possible, només així podrem guanyar seguretat quant a qualitat ambiental, perquè, a més, les previsions no són bones i tot apunta al fet que continuarem perdent aigua en els embassaments”, indiquen des de la Comissaria d’Aigües, al mateix temps que destaquen que els peixos retirats de l’embassament es gestionaran “segons el que s’establix per la legislació vigent”.
Els treballs es duran a terme tenint com a base els resultats obtinguts en el seguiment de la biomassa piscícola que la Confederació ha dut a terme en els últims anys en els principals embassaments de la Demarcació, utilitzant les millors tècniques disponibles d’ecosondeig amb sonda multifeix, la qual cosa ha permés conéixer la biomassa piscícola disponible en cada embassament i la seua distribució per espècies.