SER Maestrat

Anterior
Siguiente

Homenatge en el cementiri de Vinaròs a les víctimes del nazisme durant la segona guerra mundial

El cementiri de Vinaròs va acollir el dijous tarda un acte en record de les víctimes dels camps d’extermini nazi i més concretament dels set vinarocenses que van morir en diversos d’ells i els set (inclosa una dona) que van aconseguir sobreviure.

En 2005, amb motiu del 60 aniversari de l’alliberament del camp de Mauthausen, es va instal·lar en el cementiri un deixant amb els noms dels set vinarocenses que van morir en aquest i altres camps d’extermini durant la II Guerra Mundial, així com dels quals van estar presoners i van sortir amb vida: Bernabé Alcázar Sánchez, Sebastià Forner Sabater, Artur Juan Zaragoza, Francesc Lucas Ripoll, Agustí Miralles Doménech, Antonio Ramalleira Codorniu, Victori sospedra Lluch, Francesc Batiste Baila, Vicent Escoin Aguilar, Josep Roda Vallés, Joan Serralta Miralles, Francesc Tarragó Jornaler, Miralles Rodríguez i Agustina tomás Jurado.

Des de llavors cada any es ret homenatge a aquestes persones i als supervivents que han anat morint amb el pas dels anys.

Enguany s’han instal·lat en aquest mateix jardí dos deixants amb els Taulells de la Memòria que la Generalitat Valenciana va lliurar en 2021 als familiars dels vinarocenses que van ser deportades i van morir en els camps de concentració nazis.

En l’acte d’ahir tard, organitzat conjuntament per l’Ajuntament i la Fundació Caixa Vinaròs i presentat per Nati Romeu també es va retre homenatge a Francisco Batiste Baila, un dels pocs vinarocenses que van aconseguir sobreviure en el camp d’extermini de Mauthausen i que va morir a l’abril de 2007. Amb el seu testimoniatge Batiste lluitava per a evitar es repeteixi aquest trist passatge de la història moderna, combatent contra el nazisme i la xenofòbia.

Entre els presents es trobaven familiars dels morts, a més de l’alcalde Guillem Alsina que va tancar l’acte, i edils de diferents forces polítiques amb representació municipal i representants d’altres partits. També es trobaven representants de la Fundació Caixa Vinaròs i Amical de Mauthausen.

BENICARLÓ TAMBÉ HA FET L´HOMENATGE

L’Ajuntament de Benicarló ha commemorat avui, 5 de maig, el Dia d’homenatge als espanyols deportats i morts en camps de concentració i a totes les víctimes del nazisme, que va instaurar el Govern d’Espanya el 2019.

Amb motiu d’aquesta data, s’ha dipositat un centre de flors al monument del passeig de Manuel Azaña en memòria dels benicarlandos Antonio Machordom Coll i José Calvet Febrer, deportats a Mauthausen i posteriorment assassinats a Gusen.

D’aquesta manera, l’Ajuntament se suma als actes organitzats per l’Amical de Mauthausen amb motiu de la commemoració de l’alliberament, el 5 de maig de 1945, del camp de Mauthausen, a Àustria.