SER Maestrat

Anterior
Siguiente

Estudio 40 avui: Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries

Arturo Gaya Iglesias. Tortosa 1956. Cantant, lletrista, periodista i mestre de cant popular. Premi Nacional de Cultura 2015 i Premi Joan Amades 2013, guardons obtinguts amb el seu grup Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. Inicia la seua trajectòria musical el 1977 amb La Cucafera, en la darrera època històrica del moviment de la Nova Cançó.

Ha posat música a versos d’Enric Casasses, Salvador Espriu, Gerard Vergès, Zoraida Burgos, Jaume Rocamora, Carles Renau i Jon Gras. També treballa en la divulgació de les obres d’Ovidi Montllor i del cantant estatunidenc Pete Seeger, impulsant el seu centenari celebrat a tot Catalunya durant el 2019. Des del 2017 col·labora amb la companyia de titelles ‘Matito’ d’Arnau Colom, com a cantant i autor de la música d’alguns espectacles.

Fins al 2021 ha publicat 22 treballs discogràfics i oferit prop de 2500 concerts.

En l’àmbit docent, és creador i impulsor de l’assignatura de Cant Popular a Catalunya (1998) dins l’AMTP, on exerceix de mestre Cant i de Folklore, fins a la creació de l’Aula de Músiques de la Terra (2012), de la qual n’és també fundador a través del Centre d’Interpretació de la Jota a les Terres de l’Ebre.

Entre la seua obra escrita, destaquen els llibres ‘L’Ebre. 50 raons per estimar-lo’, ‘L’Ebre, un riu que fa pujada’, la narració ‘Lo bou de l’illa i el retorn a Creta’ (El brogit de l’Ebre), ‘Lo Carrilet de la Cava i les cançons de Josep Bo’, ‘La nostra jota’, ‘Lo llibre de Música’, ‘Lo Cançoner’, altres 3 llibres de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, i el treball »Influència andalusí en la música tradicional catalana», publicat per Patrimoni 2.0.