SER Maestrat

Anterior
Siguiente

El GAL Maestrat Plana Alta posa en valor el treball de les empresàries de l’interior el Dia de la Dona Rural

El Grup d’Acció Local Maestrat Plana Alta ajuda a desenes de dones empresàries i emprenedores a posar en marxa nous negocis i a ampliar el seu volum de negoci amb línies de finançament directe, així com amb campanyes de promoció dels seus projectes. Aquesta associació que engloba a 24 municipis de l’interior de la província de Castelló ha volgut posar en valor el paper de totes les dones treballadores coincidint aquest dissabte amb el Dia de la Dona Rural.

Domingo Giner, president del GAL Maestrat Plana Alta ha destacat que “volem visibilitzar el potencial que la dona emprenedora té en el territori rural. Milers de dones fan un impagable treball que ajuda a consolidar oportunitats laborals i la població en el nostre territori. Per això, una part molt important del nostre treball va en la línia d’ajudar-les a impulsar els seus projectes professionals, amb un important finançament dels seus negocis en molts dels casos”.

Cal recordar que ja el mes de febrer passat, el GAL Maestrat Plana Alta va impulsar la campanya ‘Dones rurals i amb futur’, que va aconseguir a milers de persones a les quals ha traslladat el treball i la importància que té la dona en el món rural. Fins a huit dones van compartir les seues experiències i van explicar com han arribat a ser referents en els seus sectors professionals dins d’una iniciativa posada en marxa a través de les xarxes socials.

Cal tindre en compte que el GAL Maestrat Plana Alta va impulsar la campanya ‘Dones Rurals i Amb Futur’ per a donar visibilitat a la dona rural i el seu paper fonamental com a dinamitzadora de l’activitat dels pobles. Va ser una campanya en Facebook i que va comptar amb la implicació de les dones dels pobles, que van estar compartint les seues experiències vitals i professionals en l’entorn rural.

Així, la qualitat de vida, la tranquil·litat, les relacions personals i l’orgull de pertànyer a un territori com el del Maestrat i Plana Alta apareixen com a element comú en tots els testimoniatges que, d’altra banda, contribueixen a més a visibilitzar les professions de joves qualificades que han triat quedar-se al poble, com és el cas d’una periodista o una arquitecta. L’emprenedoria també és un altre dels elements comuns de diversos dels testimoniatges.

Domingo Giner ha incidit en què “la repercussió que està tenint el treball de les dones en el nostre territori és bastant bona. La promoció del seu treball està alineat perfectament amb el del GAL Maestrat Plana Alta de posar en valor aquest territori rural com a viver de noves oportunitats econòmiques i laborals, així com en el de posar en valor el nostre territori i donar-lo a conéixer per a atraure més d’aqueixes oportunitats”.

Ha aprovat ajudes a dones per 1.898.000 euros entre 2018 i 2021

La dinamització dels projectes empresarials impulsats per dones és una de les prioritats del Grup d’Acció Local Maestrat Plana Alta. Tant és així, que entre 2018 i 2021 ha aprovat ajudes per valor d’1.898.000 euros per a 36 empreses creades i dirigides específicament per dones del medi rural.

Aquesta subvenció global de quasi 1.9 milions d’euros procedents de Fons LEADER i gestionats per GAL Maestrat Plana Alta en els quatre últims exercicis encara està en fase d’execució i, si es culminaren tots, suposarien 3.191.754,69 euros d’inversió total. Això significa que el GAL Maestrat Plana Alta hauria aportat quasi el 60% dels diners, de mitjana, que necessitaven aquestes dones per a desenvolupar els seus projectes empresarials, és a dir, quasi dues terceres parts de la inversió.

De tots aquests projectes aprovats per a crear o ampliar projectes empresarials de dones, set corresponen a les ajudes aprovades en 2018 i altres cinc a les corresponents a 2019 i en 2020 s’han subvencionat 11 projectes promoguts per dones. Finalment, en 2021 van ser 13 els projectes promoguts o participats per dones que ha donat suport al GAL Maestrat Plana Alta.

El president del GAL Maestrat Plana Alta, Domingo Giner, ha assegurat que “el desenvolupament empresarial de les dones és una prioritat per a nosaltres, per això els estem facilitant en alguns casos fins al 60% del pressupost que necessitaven per a desenvolupar els seus projectes empresarials. En la majoria de les ocasions es tracta també dels seus projectes de vida, perquè sense aquests diners algunes s’haurien vist obligades a haver de buscar-se un futur lluny dels seus pobles”.

Giner destaca que “gràcies a aquestes ajudes concedim a moltes famílies del món rural la possibilitat de generar recursos econòmics i llocs de treball, una cosa fonamental si volem realment prendre mesures que ajuden a frenar la despoblació a l’interior de les nostres comarques”.

Cal recordar que les ajudes LEADER està cofinançades per les següents entitats, fons LEADER de la Unió Europea amb el 53,00%, Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana amb el 38,14% i el Ministeri d’Agricultura amb el 8,86%.

Un Grup d’Acció Local amb 24 municipis i 17 entitats

El Grup d’Acció Local Maestrat Plana Leader 1420 es va crear al juny de 2016 amb l’objectiu de formar part dels GAL LEADER 2014 – 2020 seleccionats per la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.


Formen part d’ell 24 municipis representats pels seus ajuntaments (Benlloc, Cabanes, Càlig, Canet lo Roig, Cervera del Maestre, Les Coves de Vinromà, La Jana, La Pobla de Benifassà, La Pobla Tornesa, Rossell, La Salzadella, Sant Rafael del Riu, Sant Jordi, Sant Mateu, Santa Magdalena de Pulpis, La Serratella, Sierra Engarcerán, Tírig, La Torre d’en Doménec, Traiguera, Vall d’Alba, Vilafamés, Vilanova d’Alcolea i Xert); i altres 16 entitats: La Unió de Llauradors i Ramaders, Associació Cultural i Esportiva El Faristol, Cooperativa Agrícola Sant Marc de Xert COOP.V., Associació Vitivinícola de Castelló IGP, Associació Flors i Plantes de la Comunitat Valenciana, AMARA, Associació de Mestresses de casa de Sant Jordi, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Federació Agroalimentària de la Comunitat Valenciana, Associació Comissió de Festes de La Serratella, Associació de Propietaris Forestals, Ashotur, la Associació d´empresaris i comerciants l´Arc Romà de Cabanes-La Ribera) i Connecta Natura.


Vertebrar un desenvolupament rural consensuat entre tots

És important destacar que entre les funcions del Grup d’Acció Local Maestrat Plana Alta Leader 1420, està la de servir de fòrum de debat i cerca de consens per a les qüestions relatives al desenvolupament rural del territori; accedir i gestionar programes i iniciatives tant públics com privats, promoguts per les diferents Administracions o per qualsevol altra entitat, encaminats al desenvolupament rural; sensibilitzar a les diverses Administracions Públiques i altres agents socioeconòmics representatius del territori, sobre les potencialitats de desenvolupament d’aquest territori rural; promoure, dinamitzar i racionalitzar el desenvolupament integrar rural del territori; afavorir la dinamització social i cooperació institucional per al desenvolupament del territori; informar la població local i afavorir l’impuls per part de la mateixa a participar en projectes de desenvolupament rural; contribuir a la conservació i foment del patrimoni cultural, històric i natural de la comarca i servir a les entitats associades de centre receptor i distribuïdor de tota la informació relativa al camp del desenvolupament rural.