SER Maestrat

Anterior
Siguiente

El GAL Maestrat Plana Alta informa desenes d’empreses i emprenedors com accedir a ajudes per 1,25 milions d’euros

  • Ha reunit a Sant Mateu, Les Coves, Cervera i Sant Rafael a emprenedors que han de redactar els seus projectes abans del 20 de juliol
  • Domingo Giner: “Volem ajudar a impulsar projectes que generen ocupació i consoliden població en el territori rural”

.  El Grup d’Acció Local Maestrat Plana Alta  ha realitzat aquests últims dies quatre jornades informatives aquesta setmana per a presentar la nova línia d’ajudes dels Fons Leader i explicar a les emprenedores i emprenedors, així com a representants de les empreses interessades, com poder accedir a ella. Es tracta de reunions que s’han celebrat a Sant Mateu, Els Coves, Cervera i San Rafael del Río, quatre dels 24 municipis que pertanyen al Grup i que ha reunit desenes de persones que volen accedir als 1,25 milions d’euros en ajudes que ofereix el GAL Maestrat Plana Alta per a impulsar projectes empresarials en el territori rural.

Domingo Giner, president del GAL Maestrat Plana Alta, ha explicat com ja han pogut ajudar desenes d’empreses a expandir els seus negocis els últims anys i que a les quals ara estiguen interessades han d’agilitar ja les seues propostes i els seus plans de negoci perquè el termini per a presentar les sol·licituds finalitza el pròxim 20 de juliol.

Domingo Giner ha assegurat que “volem ajudar a impulsar projectes que generen ocupació i consoliden la població en el territori rural. L’objectiu és que totes les persones o petites empreses que tinguen interés a promoure o impulsar els seus negocis puguen fer-ho amb la major facilitat possible. Per a això volem facilitar al màxim les gestions a les emprenedores i emprenedors que vulguen plantejar un projecte econòmic als nostres pobles, que ajude a generar ocupació i consolidar la població en el nostre territori rural. La formació és fonamental per a assegurar-nos que la burocràcia puga matar abans de començar projectes que puguen ser viables. Volem reforçar el teixit empresarial del nostre territori rural per a ajudar-los a generar ocupació i consolidar la població als nostres pobles”.

Aquestes trobades es produeixen després que abans s’organitzara una jornada informativa i un curs de preparació perquè xicotets empresaris i emprenedors sàpien com poder accedir a les ajudes dels Fons Leader de 2022. Va ser una jornada en línia i presencial en la van participar més de mig centenar de persones interessades a accedir a les ajudes de 1,25 milions d’euros que ofereix el GAL Maestrat Plana Alta per a impulsar projectes en els 24 municipis que integren el Grup.

Ajudes corresponents als Fons Leader

Cal recordar que el GAL Maestrat Plana Alta ja ha posat en marxa la maquinària per a concedir ajudes per 1,25 milions d’euros amb l’objectiu d’impulsar projectes empresarials i generar ocupacions en el territori rural que comprenen els 24 municipis que l’integren. Aquestes ajudes corresponen a la convocatòria dels Fons LEADER, precedents de la Unió Europea, per part de l’Agència Valenciana de Foment i Garantia Agrària (AVFGA).

Es tracta d’un programa de suport per a la realització d’operacions conforme a l’estratègia de desenvolupament local participatiu, dels grups d’acció local de la Comunitat Valenciana. Aquesta és la cinquena ronda de presentació de projectes, que tenen fins al 20 de juliol com a termini màxim de lliurament.

Fomentar la creació d’ocupació i la diversificació econòmica

Les ajudes LEADER incloses en la present convocatòria s’emmarquen en l’operació de «Suport per al desenvolupament local de LEADER (DLP, desenvolupament local participatiu)», que contempla actuacions dirigides a fomentar la creació d’ocupació, la diversificació econòmica, la innovació, la conservació i millora mediambiental, i el desenvolupament econòmic i social del medi rural valencià.

Podran beneficiar-se d’aquestes ajudes Les persones físiques o jurídiques de caràcter privat, les agrupacions sense personalitat jurídica i les persones de dret públic de base associativa privada. També les entitats de dret públic de caràcter local o comarcal, com a ajuntaments, mancomunitats, i entitats locals menors, així com les societats o associacions de dret privat formades majoritàriament per persones de dret públic o que disposen de la majoria de drets de vot o de la capacitat efectiva de decisió. Finalment, també els grups d’Acció Local.

Un 25% més per a enguany que les ajudes aprovades per a 2021

El termini de presentació de sol·licituds per a les ajudes de la present convocatòria serà d’un mes a partir de l’endemà al de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, que ha sigut hui mateix, 20 de juny. Cal tindre en compte que, si es poguera distribuir tot el pressupost disponible entre les empreses de l’entorn del *Maestrat i la Plana Alta, hi hauria un 25% més que l’any 2021 a la disposició de les empreses locals, ja que les ajudes aprovades per a 2021, van estar una mica per davall del milió d’euros.

El president del GAL Maestrat Plana Alta ha recordat que “cada vegada hi ha més persones que acudeixen a nosaltres per a impulsar projectes que creguen ocupació i consoliden població en el territori rural. Donar suport a aquestes iniciatives empresarials per part d’emprenedors dels nostres pobles és el que dona sentit al GAL Maestrat Plana Alta. De fet, el bon funcionament d’aquestes iniciatives està calant en el territori rural”.

És important indicar que les ajudes són finançades pel LEADER, la Generalitat Valenciana i el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

L’activitat del GAL Maestrat Plana Alta no ha cessat en els últims anys amb l’objectiu de ser un aliat de la inversió en el territori i de la generació de noves oportunitats econòmiques i d’ocupació. “Si el nostre objectiu ha sigut sempre estar al costat dels emprenedors i dels xicotets empresaris del món rural per a ajudar-los a impulsar projectes que generen oportunitats en el nostre entorn, ara mateix és especialment important”, ha assegurat el president del GAL Maestrat Plana Alta.

Un Grup d’Acció Local amb 24 municipis i 17 entitats

El Grup d’Acció Local Maestrat Plana Leader 1420 es va crear al juny de 2016 amb l’objectiu de formar part dels GAL LEADER 2014 – 2020 seleccionats per la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.


Formen part d’ell 24 municipis representats pels seus ajuntaments (Benlloc, Cabanes, Càlig, Canet lo Roig, Cervera del Maestre, Les Coves de Vinromà, La Jana, La Pobla de Benifassà, La Pobla Tornesa, Rossell, La Salzadella, Sant Rafael del Riu, Sant Jordi, Sant Mateu, Santa Magdalena de Pulpis, La Serratella, Sierra Engarcerán, Tírig, La Torre d’en Doménec, Traiguera, Vall d’Alba, Vilafamés, Vilanova d’Alcolea i Xert); i altres 17 entitats: La Unió de Llauradors i Ramaders, Associació Cultural i Esportiva El Faristol, Cooperativa Agrícola Sant Marc de Xert COOP.V., Associació Vitivinícola de Castelló IGP, Associació Flors i Plantes de la Comunitat Valenciana, AMARA, Associació de Mestresses de casa de Sant Jordi, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Federació Agroalimentària de la Comunitat Valenciana, Associació Comissió de Festes de La Serratella, Associació de Propietaris Forestals, Ashotur, Associació d´empresaris i comerciants l´Arc Romà de Cabanes-La Ribera) i Connecta Natura.


Vertebrar un desenvolupament rural consensuat entre tots

És important destacar que entre les funcions del Grup d’Acció Local Maestrat Plana Alta Leader 1420, està la de servir de fòrum de debat i cerca de consens per a les qüestions relatives al desenvolupament rural del territori; accedir i gestionar programes i iniciatives tant públics com privats, promoguts per les diferents Administracions o per qualsevol altra entitat, encaminats al desenvolupament rural; sensibilitzar a les diverses Administracions Públiques i altres agents socioeconòmics representatius del territori, sobre les potencialitats de desenvolupament d’aquest territori rural; promoure, dinamitzar i racionalitzar el desenvolupament integrar rural del territori; afavorir la dinamització social i cooperació institucional per al desenvolupament del territori; informar la població local i afavorir l’impuls per part de la mateixa a participar en projectes de desenvolupament rural; contribuir a la conservació i foment del patrimoni cultural, històric i natural de la comarca i servir a les entitats associades de centre receptor i distribuïdor de tota la informació relativa al camp del desenvolupament rural.