- A principis d’any, el Govern va aprovar un augment del salari mínim interprofessional (SMI) del 5%, situant-lo en 1.134 euros mensuals en 14 pagues.
- Aquesta mesura, amb un impacte directe en els resultats empresarials, ha generat tant detractors com partidaris, entre els quals es troben la majoria de les pimes i autònoms valencians.
- Segons el II Informe de Pimes i Autònoms d’Espanya de Hiscox, el 75,4% d’aquestes empreses i professionals recolzen l’augment del SMI.
En l’àmbit estatal, el 72% de les pimes i autònoms estan a favor d’aquesta mesura. Per sectors, el 74,6% del comerç, el 73,7% dels serveis i el 60,5% de la indústria donen suport a les pujades. Pel que fa a l’antiguitat de les empreses, el 78,8% de les que tenen menys de 5 anys de vida hi estan a favor, comparat amb el 70% de les que tenen més de 5 anys. Per nombre d’empleats, no hi ha diferències significatives: el 72% de les micropimes (1-10 empleats) i el 69,5% de les pimes (10-250 empleats) estan d’acord amb la mesura. Tanmateix, el suport disminueix en les empreses amb una facturació superior a 5 milions d’euros, amb un 57,4% a favor, en comparació amb el 72% de les que facturen menys de 5 milions.
Malgrat el suport generalitzat, un 49,5% de les pimes valencianes afirmen que les pujades del SMI han afectat la seva competitivitat. A nivell nacional, aquest percentatge és del 49,3%. Les més afectades són les micropimes, amb un 71,1% que ho afirma, seguides de les pimes amb 10-250 empleats (64,4%). Pel que fa a la facturació, les empreses que facturen més de 5 milions d’euros són les més afectades (62%), en comparació amb el 49,1% de les que facturen menys.
Per sectors, un 55,3% de les pimes del comerç i un 55,1% de les de la indústria han vist afectada la seva competitivitat. Les empreses amb més de 5 anys d’antiguitat presenten un 55,3% d’afectació, mentre que les més joves (menys de 5 anys) tenen un 49,1%.
Per fer front a l’impacte de l’augment del SMI, el 55,8% de les pimes i autònoms valencians han augmentat els preus als seus clients, un 16% ha reduït els marges de benefici i un 9,1% ha incrementat els costos per personal. Aquestes mesures són essencials per protegir la continuïtat i la competitivitat de les empreses en un context econòmic canviant.
L’augment del SMI, tot i ser ben rebut per una majoria, representa un desafiament per a moltes pimes i autònoms que han de trobar maneres de mantenir la seva competitivitat en un mercat cada vegada més exigent.