SER Maestrat

Anterior
Siguiente

APNAL-Ecologistes en Acció recull més de 300 quilos de residus a la platja del Riu Sénia de Vinaròs

Voluntaris d’APNAL-EA van participar aquest diumenge a la campanya Netegem els Mars 2022. Els residus més abundants van ser els plàstics i les llaunes d’alumini.

Aquest passat diumenge un grup de set voluntaris de l’Associació Protectora de la Natura Llevantina-Ecologistes en Acció (APNAL-EA) han recollit més de 300 quilos de residus a la platja de la desembocadura del riu Sénia dins de la campanya Netegem els Mars 2022.

Van ser mostrejats 150 metres d’aquesta platja de còdols, una àrea aproximada d’uns 1900 metres quadrats. Es van recollir en només tres hores més de 300 quilos de tota mena de residus, compostos principalment per plàstics, llaunes de begudes, residus agrícoles, metalls, cordes, neumàtics, electrodomèstics, o insecticides i fitosanitaris, entre d’altres.

Des del col·lectiu ecologistes, es diu que els resultats són estremidors i els residus presents als mars i platges segueixen sent importants, afectant greument la biodiversitat, les cadenes tròfiques, la nostra salut, el turisme i els recursos econòmics locals dedicats a la neteja del litoral que cada cop s’han d’incrementar.

A més, s’afegeix que de la platja de riu Sénia només es van retirar els residus existents a la capa superficial de les graves, agreujant-se la problemàtica si s’avalués el que queda enterrat sota d’aquestes. De tots els residus trobats, el 85% van ser plàstics en les múltiples modalitats, a més crida també l’atenció l’enorme quantitat de llaunes de refrescos trobades i el seu estat de degradació, es destaca des d’APNAL-EA.

La campanya Netegem els Mars s’organitza des del 1995 sota la coordinació de l’ONG italiana Legambiente. Desenvolupa accions simbòliques de neteja residus a platges litorals i fons marins. El seu principal objectiu és sensibilitzar i implicar la ciutadania i administracions en un dels grans reptes a què ens enfrontem en aquest segle, les escombraries marines.

APNAL-EA ja fa més de 10 anys que sondeja zones litorals i la problemàtica ha anat en augment any rere any malgrat que els ajuntaments destinin grans quantitats de diners públics per netejar platges i maquillar aquesta seriosa problemàtica.

Els ecologistes alerten que el mar Mediterrani continua sent un autèntic abocador i aquesta problemàtica segueix sense solució. Hi ha tota mena d’abocaments incontrolats en zones terrestres i marines degut a la negligència humana i a la permissivitat de les administracions.

A més, des d’APNAL-EA s’apunta que els rius i barrancs segueixen sent autèntics abocadors de tota mena de residus que són arrossegats i dipositats al mar després de les pluges intenses. A les zones marines, embarcacions d’esbarjo, pesca i activitats comercials, també col·laboren de forma important amb aportacions de residus.