La Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca publica el mapa de risc de pol·linització creuada per als apicultors valencians
La Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca ha anunciat la publicació del mapa de risc de pol·linització creuada, responent a una llarga demanda del sector apícola de la Comunitat Valenciana.
Aquest mapa, que es troba disponible com a una capa addicional dins del visor del SIGPAC (Sistema d’Informació Geogràfica de Parcel·les Agrícoles), és una eina fonamental per al coneixement i la localització de les varietats de plantes susceptibles de provocar la pinyolà.
A més, la Conselleria ha posat en marxa el mapa agronòmic de la Comunitat Valenciana, que permetrà l’actualització permanent i progressiva de les zones exemptes de risc delimitades, segons el que estableix la Llei 5/2019 d’estructures agràries.
Tant el mapa de risc com el mapa agronòmic tenen com a objectiu servir de guia per a la presa de decisions destinades a reduir al màxim la pol·linització creuada, una preocupació constant en el sector apícola. Aquests mapes, dinàmics i actualitzats regularment, assenyalen les zones on no es poden situar les colmenes per a evitar la contaminació de les varietats de cítrics susceptibles.
El mapa de risc està disponible per a la consulta pública a través del següent enllaç: https://sigpac.gva.es/visor/. Aquesta eina proporciona dades actualitzades fins al 2023 i utilitza una representació visual basada en codis de color per a facilitar la comprensió dels usuaris.
Cal recordar que al febrer passat, el Ple del Consell va aprovar mesures per a limitar la pol·linització creuada en cítrics, amb l’obligació que les colmenes es col·loquen a més de quatre quilòmetres de les plantacions. Aquestes regulacions estaran vigents durant la temporada de floració dels cítrics del 26 de febrer al 31 de maig de 2024, segons les previsions meteorològiques i les condicions climàtiques.